Javítja a vércukorszintet, jót tesz a memóriával, gyulladáscsökkentő és még finom is

Magyar Tibor
2024. április 7. vasárnap. 7:33

Pizza, tészta, szósz. Számtalan formában használják ezt a fűszernövényt, de a bazsalikom levelei nem csupán színfoltjai az ételeinknek, hanem szinte végtelen előnyei is vannak.

A bazsalikom olyan tápanyagokat és vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek a krónikus betegségek, köztük a rák, a cukorbetegség, a szívbetegség és az ízületi gyulladás megelőzésében. Ráadásul a bazsalikomnak antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásai is vannak. És még a mentális egészséget is fokozhatja

A bazsalikomlevelek tele vannak antioxidánsokkal, olyan természetes vegyületekkel, amelyek védik a szervezet sejtjeit. A sejtek oxidatív stressz miatt károsodnak, ha túl sok szabad gyök keletkezik bennük. Ellenőrizetlenül hagyva az oxidatív stressz olyan egészségügyi állapotokhoz vezethet, mint például a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, a szürkehályog és a gyulladásos betegségek, például ízületi gyulladás.

Többek között ezeket a problémákat is megelőzhetjük a rendszeres bazsalikom fogyasztással. Számos tanulmány bizonyította, hogy az édes bazsalikom illóolaj képes bizonyos rákos megbetegedések kivédésére. Egy laboratóriumi vizsgálatban az édes bazsalikom megakadályozta az emberi vastagbélrákos sejtek növekedését kémcsövekben. Egy másik tanulmányban a tudósok megállapították, hogy hat különböző bazsalikomfajta levélkivonata mind rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A bazsalikom a rákos sejtek növekedési és osztódási képességének útjába állt, és végül elpusztította őket.

Emellett a bazsalikom segít a vérnyomás és a koleszterinszint kezelésében is. A hagyományos kínai orvoslás gyakorlói évszázadok óta bazsalikommal kezelik a szív- és érrendszeri betegségeket – és jó okkal. Nem humán vizsgálatok kimutatták, hogy csökkentheti a magas vérnyomást és javíthatja a koleszterinszintet.

Emellett a vércukorszintet is javítja. A tudósok megfigyelték, hogy a bazsalikomkivonat hozzájárult a vércukorszint jelentős csökkenéséhez a cukorbetegség laboratóriumi modelljeiben. Egy másik, nem humán vizsgálat hasonló hatást mutatott. Az embereken végzett vizsgálatok még a kezdeti szakaszban vannak, de biztató eredményeket mutattak a vércukorszint-szabályozás és a 2-es típusú cukorbetegség szempontjából.

A mentális egészségünkre is jó hatással lehet. A kutatások azt mutatják, hogy a napi bazsalikomfogyasztás a mentális egészség számos aspektusát befolyásolhatja. Négy különböző tanulmányban kimutatták, hogy fokozza a kognitív funkciókat, beleértve a rövid távú memóriát és a figyelmet, javítja a hangulatot és csökkenti a stresszt és a szorongást.

Írta a Magyar Hírlap